Slo / Eng

Družbena odgovornost

Družbena odgovornost

Ohranjanje okolja je visoko na prednostnem seznamu v naši skupini, prilagodljivost in aktivno investiranje v skupnost pa sta osnovi, ki nas vodita pri operacijah.

Verjamemo, da lahko z odgovornim delom spodbudimo veliko pozitivnih sprememb, ki bodo vodile do bolj zdrave družbe in čistejšega planeta. Vlagamo v izobrazbo zaposlenih ter najsodobnejšo tehnologijo in zagovarjamo trajnostno rabo virov v vseh dejavnostih, s tem pa prispevamo k dolgoročnemu ohranjanju okolja ter skrbimo za osveščenost o pomembnosti boljšega jutri.

Ekološko gledano je zemeljski plin najbolj sprejemljivo fosilno gorivo, saj metan, njegova glavna komponenta, zgori skoraj povsem brez pepela. Zemeljski plin proizvaja tudi manj ogljikovega dioksida (CO2) v primerjavi z nafto in premogom, zmanjšuje pa tudi izpuste toplogrednih plinov.

Mar nam je za okolje

Da bi preprečili možnost izpusta metana v okolje in nastajanje toplogrednih plinov, se držimo zelo strogih pravil o nadzoru in rokovanju s plinskimi inštalacijami in napeljavami ter tako poskrbimo, da metan ne uhaja v atmosfero.

Porabniki lahko prispevajo k ohranitvi okolja tako, da upoštevajo varnostne ukrepe in nasvete pri rokovanju z zemeljskim plinom, v osnovi pa morajo biti pozorni na vonj, ki se širi od naprave ali števca. V kolikor zaznate neprijeten vonj po plinu, ki je v resnici dišava, dodana zemeljskemu plinu (vonj po gnilih jajcih), nemudoma obvestite našo službo za hitro pomoč.

Dandanes je na področju rabe zemeljskega plina veliko tehnološkega napredka. Napredne tehnologije, kot so satelitski posnetki, GPS ter 3D in 4D seizmična tehnologija močno vplivajo na iskanje novih vrtin in omejujejo škodljiv vpliv na okolje. Po zaslugi nove tehnologije so tudi vrtine manjše, vsako posamezno vrtino pa lahko tudi precej bolje izkoristimo.

Ker gre za eksploziven energent, so v veljavi stroga pravila in merila, da bi zagotovili varen transport, hrambo, distribucijo in uporabo zemeljskega plina. Posledično lahko sproščeno uživate v ugodju, ki ga nudi zemeljski plin, poleg tega pa tudi privarčujete v primerjavi z drugimi energenti. Lahko ste prepričani, da z izbiro zemeljskega plina kot fosilnega goriva pripomorete tudi k ohranjanju okolja ter znižanju toplogrednih plinov v atmosferi.

Skupina Energia Naturalis se ne ukvarja le z uvozom, prodajo in distribucijo zemeljskega plina, temveč se posveča tudi drugim tradicionalnim in obnovljivim virom energije. V vsakem izmed segmentov posebno pozornost posvečamo varnim in ekološko sprejemljivim razmeram pri rokovanju, distribuciji in transportu, da bi izničili še najmanjšo možnost negativnega vpliva na okolje. Poleg virov energije smo se specializirali tudi za projekte ESCO za učinkovito rabo virov energije. Nudimo širok spekter učinkovitih energetskih rešitev, ki prinaša ne le občuten prihranek, temveč pripomore tudi k omejevanju škodljivih vplivov na okolje.

Gradnja uspeha

U Prvom plinarskom društvu i cijeloj grupi Energia naturalis osobito nam je važan timski rad, ustrajnost i fer play te trud i strast koja se svakodnevno ulaže u obavljanje posla.

Zagrebški rokometni klub, ki so ga ustanovili leta 1922, je eden najuspešnejših evropskih klubov. Po zaslugi 60 odličij z velikih tekmovanj je RK PPD Zagreb najuspešnejši klub ne le v rokometu, temveč v športu nasploh.

V svoji nadvse bogati zgodovini je zagrebški rokometni klub desetkrat osvojil naslov jugoslovanskega državnega prvaka, nato pa prevlado nadaljeval na Hrvaškem, kjer je dobil prav vsako državno prvenstvo v zadnjih 25 letih. V nekdanji Jugoslaviji je klub pokal osvojil leta 1963, na Hrvaškem pa mu je uspelo pokal osvojiti kar 23-krat. Klub je v Evropi največji uspeh dosegel dvakrat, leta 1992 in 1993, ko je postal evropski prvak. V svojih naslednjih štirih finalih (v letih 1995, 1997, 1998 in 1999) je Zagreb izgubil v evropski ligi prvakov. Leta 1993 je osvojil evropski superpokal, leta 2012 pa regijsko ligo SEHA Gazprom.

Logo RK-PPD-Zagreb

RK PPD Zagreb je še posebej naklonjen svoji rokometni šoli in izjemno uspešno sodeluje z mladimi rokometaši, kar je še en razlog za našo podporo klubu. Več o RK Zagreb najdete na www.rk-zagreb.hr

Vlagamo v prihodnost

Verjamemo, da lahko s sodelovanjem okolje spremenimo v takšno, v katerem bodo izjemni mladi ljudje deležni izobrazbe ne glede na svoj finančni status, nadarjeni bodo ustvarjali, ranljivi in pomoči potrebni pa bodo prejemali pomoč in pozornost, ki jo potrebujejo, da bi se vključili v družbo.

Sedež fundacije Novo sutra je v Vukovarju, njen ustanovitelj pa je g. Pavao Vujnovac, lastnik in vodja uprave skupine ENNA ter podjetja PPD.

Misija

Hrvaška brez ovir, ki jih povzročajo okolje, okoliščine ali čas, v katerem živimo. Fundacija bo izjemnim posameznikom, organizacijam in projektom nudila možnosti, da dosežejo svoj potencial.

Vizija

Fundacija Novo sutra želi odstraniti ovire, ki jih trenutno naša družba postavlja pred posameznike in organizacije. Naš skupni trud usmerjamo v promoviranje izjemnosti, dobrih del in nudenje pomoči tistim, ki želijo izboljšati svoje življenje v okolju, v katerem delujemo.

Več o fundaciji lahko izveste na www.novosutra.hr